Papas no Mamas Otsikkokuva

Mitä ihmeen Pappoja?


Pääsivulle Pappojen filosofia Mitä ihmeen Pappoja? Keikat Pappojen Pappa Haluatko Papaksi? VIP-lista Yhteystiedot Äänitenäytteitä Äänitteitä

PnM picture 1

Mitä ihmeen Pappoja?
Jos minulta kysytte, mikä on tämä pappalauma, saatan aloittaa virallisesti, että lauluyhtye, johon kuuluu laajimmillaan 15 pappaa, ei ainuttakaan mammaa. Laulavat hengellistä musiikkia moniäänisesti ilman säestystä, erityisesti ilman urkusäestystä. Sille on termikin, a cappella, kappelityyliin. Mitä luultavimmin kuitenkin antaisin epävirallisen vastauksen. Hulluja. Ehdottomasti hulluja. Se on lähtökohta. Jumalan hulluja ruseteissaan ja henkseleissään. Minun sanavarastossani hulluus ja innostus merkitsevät samaa.

Kun kuuntelin Pappoja ensimmäistä kertaa, muistin, että entusiasmi, tulee kahdesta kreikankielen sanasta en ja theos. Innostus merkitsee siis sananmukaisesti:
Jumala sinussa. Minäkin maallikkoepäilijä tajusin pitkästä aikaa, että hetkinen, Jumala ja minähän tajuamme toisiamme. Toden totta, Jumalalla on jotain sanottavaa, koulittu lauluääni, letkeä svengi ja pahuksen avara huumorintaju. Persoonallisuuksia he ovat, aivan hulvaton porukka. On lääkäriä, pappia, insinööriä, hammaskirurgia, lakimiestä, rakennusmestaria, markkinointimiestä, opettajaa... Arkipäivän sankareita. Sankarihan tulee muinaisruotsin sanasta sangare, siis laulaja.

Jos haluatte kuulla lisää Pappojen hulluudesta, heidän tarkoituksensa on koskettaa lauluillaan, tuoda hieman lohdutusta, iloa ja lempeyttä maailman tuskaan. Good
News: aloittivat negrospirituaaleista. Sitten rupesivat kaivelemaan kotimaisia juuriamme. Pappojen tapaan laulettuja virsiähän voi hyvin pitää suomalaisina vastineina Amerikan mustien orjien hengellisille lauluille.

Pappajoukko keikkailee verkkaisesti. Tärkeää ei ole laulun määrä vaan laulun laatu. Tavoitteet ovat, jos eivät nyt ihan taivaissa, niin kuitenkin irti maasta, osaavalla tasolla. Papat ovat sitoutuneita kehittämään sekä yhteistä että omaa osaamistaan.

Monen ihmisen mielestä maanantai on viikon todellinen hohhoijaa-päivä. Papoille ei. Papoilla on silloin treenit. Silloin liikkuu energia, elämänvoima.

Perustavaa laatua oleva kysymyshän kuuluu: Mikä ihme saa ison joukon pappoja hankkiutumaan sakraalitiloihin hiomaan pappa-soundia huolella, kurinalaisesti ja kunnianhimoisesti? No vastaushan jo tulikin. Se on se siunattu hulluus. Niin kauan kuin meillä tämän lajin hulluja, meillä on toivoa.
uskoo
Seppo Palminen, Tuomaista Tuomain

Virallisia tietoja Papoista
Papas no Mamas r.y. on toiminut yli 16 vuotta. Nimensä mukaisesti se vaalii miesäänistä yhtyelaulua tiiviillä harjoittelulla, keikoilla pääkaupunkiseudulla ja
maakunnissa. Pappoja on tilanteesta riippuen kvartetista lähes parikymmenpäiseen kokoonpanoon. Vakava paneutuminen lauluun on tuottanut yhtyeelle ominaisen soinnin, jota ryydittää railakas meininki ja yhteishenki. Johtajana on alusta asti toiminut Juha Vintturi. Ohjelmiston sovitukset ovat hänen käsialaansa.

Vuonna 2002 sitten Papat saivat aikaan 'This Little Light' -ensilevyn, joka koostuu negrospirituaaleista vanhaan juhlakvartettityyliin laulettuna. Sen ilmestymisen jälkeen johtaja Vintturi alkoi jälleen sovittaa, tällä kertaa suomalaisia virsiä. Niistä löytyi paljon samankaltaista ilmettä kuin negrospirituaaleissa - painavaa, koeteltua sanottavaa yksinkertaisen sävelmän sisällä. Parin vuoden mittaisessa
totuttelussa uudesta ohjelmistosta jalostui levylle "Ei kaupunkia pysyvää" kymmenen virren kokoelma. Sen yhteisteemana on matka taivaaseen; näkemyksiään
antavat eri virrentekijät keskiajalta 1900-luvulle asti. Virret esitetään pappojen tyylin mukaisella sykkeellä ja soinnilla.

Vuonna 2007 oli taas aika tehdä uusi levy ja nyt Papat palasivat juurilleen ja tekivät 15 negrospirituaalista koostuvan levyn. Levyn nimi, Feel the Spirit, viittaavat levyllä olevan kappaleeseen "Ev'ry time I Feel the Spirit". Kappaleella on Papoille erityinen merkitys, koska sen lauloivat aikanaan Delta Rhythm Boys niminen lauluyhtye.

Viimeisen vuoden ajan työn alla on ollut virsilevy Matkalaukkuvirsiä, joka näki päivänvalonsa 3.4.2011 Tuomasmessussa Agricolan kirkossa. Papat luottavat edelleen pelkkien lauluäänien monimuotoisuuteen. Lämmintä pappasoundia maustavat taitavat solistit Maija Sariola, Susanna Hietala ja Tuomas Ahola, jotka tunnetaan mm. Club For Five -yhtyeestä sekä Hannu Lepola Rajattomasta. Nimensä levy sai siitä, kun yhdessä virressä lauletaan "Vain hetken viivyit kotona" - se vain on niin totta.

 

"...laulavat hengellistä musiikkia ilman säestystä, erityisesti ilman urkusäestystä."